İpuçları

Çocuğum neden özel bir diyet uygulamak zorunda?

İnsülin, sağlıklı kişilerde kendiliğinden üretilir. Yemek zamanında uygun miktarda salınır. Bu işlem bozukluğunda kişide diyabet gelişir ve en azından günde bir kez insülin enjeksiyonu yapılması gerekir. İnsülin belirli zamanlarda belirli miktarda olduğu için alınan karbonhidratlar da her gün yaklaşık aynı olmalıdır.

Karbonhidratlar nelerdir?

Besinler, karbonhidratlar, proteinler ve yağlar olarak sınıflandırılmıştır. Karbonhidratlar şeker ve nişastadan oluşur. Karbonhidratlı besinlere örnek olarak mısır gevreği, ekmek, kek, bisküvü, krakerler, prinç, makarna, şehriye, arpa, mercimek, bezelye, fasulye, patates, meyve ve süt ürünleri verilebilir. Karbonhidratlı besinler günlük beslenmemizin büyük kısmında yer alır. Yediklerimizin en büyük ve aynı zamanda en ucuz kısmını karbonhidratlar oluşturur.

Kompleks karbonhidratlar nelerdir?

Kompleks karbonhidratlar, nişastalı yiyeceklerdir. Bu besinlerin basit şekerlere parçalanması zaman alır. Vücut onları sindirmek için daha çok çalışır.

Günlük besinlerimizde karbonhidratların oranı ne olmalıdır?

Toplam kalorinin %50-60’ı karbonhidratlar, %25-30’u yağlar ve %15-20’si de proteinlerden oluşmalıdır.

Çocuğum için ne çeşit diyet uygundur?

Olumsuz çağrışım yapan “diyet” yerine “beslenme planı” diyelim. Diyabetli bir kişinin beslenme planı, ailedeki herkes için iyi bir beslenme planıdır. Beslenme planı için çocuğu kısıtlamak yerine, bütün ailenin bütün ailenin beslenme alışkanlığını çocuk için önerilenlere uygun bir şekilde değiştirmek, diyabet kontrolünde başarının sırrıdır. Siz de bu yaklaşımın herkes için yararlı olduğunu göreceksiniz.

Çocuğum için iyi bir beslenme planı nedir?

Çocuk ilk diyabet tanısı aldığı zaman, genellikle durumu düzeltmek için hastaneye başvuracaktır. Diyabet kilo kaybına yol açmıştır, çocuk su kaybetmiştir, birkaç gün özel bakım gerekir. İnsülin tedavisi başlanacak çocuk ve ailesi, doktorlar, diyabet eğiticisi ve diyetisyen ile görüşecektir. Diyetisyen ailenin yeme alışkanlıklarını tartışacak genellikle değişiklikler önerecektir. Özellikle, çocuk için bir beslenme planı verilecektir. Bu beslenme planı çocuğun yaşı, ağırlığı, hoşlandıkları ve hoşlanmadıkları, aile çevresi, etnik yapı ve yaşam biçimi dikkate alınarak verilecektir. İnsülin iğneleri zamanı ve miktarı ile bağlantılı olacaktır. Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler ölçülecek ve her yemek için miktarları belirlenecektir.

Beslenme planları çok karışık değil mi?

Hayır değil. Diyetisyen her öğün için gereken karbonhidratların, yağların ve proteinlerin gramlarını size gösterecek ve sizin en uygun beslenmeyi bulmanıza yardım edecektir. Diyetisyen miktar değişikliklerinin nasıl yapılacağını da gösterecektir.

Değişimler nedir?

Değişimler, besinlerin ölçülmüş kısımlarıdır. Değiştirme sistemi, besinleri gruplara böler. Bir grup içindeki besinlerle aynı gruptaki başka besinler arasında değişiklikler olabilir. Bu besinleri gruplandırmanın en kolay yoludur. Miktar değişikliklerinin olmadığını düşünürsünüz, mutfakta ağırlık ve miktar için daha çok zaman harcayabilirsiniz. Değişim sistemi ile çalı?ırken, miktarlar hakkında bir bakışta fikir sahibi olma konusunda deneyim kazanacaksınız. Lokantada veya başka bir evde yemek yeme, daha az problem olacaktır ve günlük yaşamına dönmesi için çocuğunuza daha çok yardımcı olacaksınız.

Değişim sistemi nasıl çalışır?

Altı grup besin vardır. Süt, sebzeler, meyveler, ekmek, pirinç ve nişastalı besinler, et ve yağlar (herkesin, küçük bir çocuğun bile doymuş yağları azaltması önerilir. Bundan sonraki değiştirme listesi kaymaksız süt eşdeğer süt ürünlerini içermektedir. Doktorunuz çocuğunuza tam yağlı süt vermek isterse, her bardağa 2 yağ değişimi ekleyeceksiniz).