Soralım Öğrenelim

NIDA
Merhaba hocam.Şeker hastası Değilim.Yaşim 38...HB1C değerim 6 çıktı.İNSÜLİN 12,25AÇLIK ŞEKERİ 96 normal mı? HB1C sınırdamı?

HbA1c % 5,7-6,5 arasında "prediyabet" olarak tanımlanıyor ama eğer şişman değilseniz, ailenizde diyabet yoksa bu rakamı önemsemeyin. Bazen Hba1c ölçümleri doğru yapılmayabiliyor

Prof.Dr.Şükrü Hatun 16/03/2019


KADER KAYA
Merhaba ben 9 yıldır şeker hastasıyım tip bir diyabet ayaklarım için hangi bölüme gitmem gerekir kontrol için ve 5 yıl önce gitmiştim unuttum hangi bölüme gideceğimi manisada yaşıyorum burda önerebileceginiz bi doktor var mi

Bu konu ile esas olarak podologlar ilgileniyor ama her yerde yok. Siz yine de kendi diyabet ekibiniz ile konuşun bu konuyu.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 16/03/2019


SLD_BLT
Merhaba, ben 36 yaşındayım. 8 haftalık gebeyim. İlk gebeliğim. Açlık şekerim 172 tokluk 140 civarı çıkıyor Hb A1C 6.5 çıktı. Levemir gece 14 ile başladık şimdi 24 çıkarma mı istedi doktor 24 tek seferde vurmak çok değil mi? Şimdiden teşekkürler...

Bizler çocuklardaki diyabetle uğraşıyoruz ve bu konudaki sorulara cevap veriyoruz.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 16/03/2019


SELDA MÜFTÜOĞLU
İyi günler 13 yaşında kızımın Hba1c si 6.6 çıktı.Normalmidir?

Bu HbA1c yüksek (yani % 6,5 sınırının üstünde) ama çocuklarda yalnızda Hba1c ile diyabet tanısı koymuyoruz. Bir de bazen doğru ölçülmeyebiliyor Hba1c. O yüzden bir çocuk endokrinoloji uzmanının görmesi iyi olur sizi

Prof.Dr.Şükrü Hatun 16/03/2019


PINAR AKSAKAL
Merhaba karbonhidrat sayımını öğrenmek istiyorum yardımcı olabilirmisiniz.

Bizim ekip diyabetli çocuklara için bir eğitim programı uyguluyor. En az 3 seasnlık bir program. Bunun için önce çocuk diyabet ekibinden bir hekime randevu almanız gerekiyor.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 16/03/2019


SEDA DOYMAZ
Aclik kan sekerim yuksek cikiyor 125 130 prediabet olabilirsin ddi doktorum ve 53 kiloyum diet verdi. seker yuklemesi yapildi ve c peptit 0,9 7,1 cikti ne anlama geliyor.hormon testi de yaoildi sonuclar bekleniyor

Açlık şekeriniz hafif yüksek. Şeker yükleme testinde 2.saat glukoz değeri önemli. Diyabet demek için bunun 200 mg veya üzerinde olması gerekir

Prof.Dr.Şükrü Hatun 16/03/2019


GÖKHAN AKYÜREK
Lifechek şeker ölçüm cihazı güvenilirliği konusunda fikriniz nedir.

Biz genel olarak uluslararasın bilinirliği olan markaları tercih ediyoruz.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 16/03/2019


ONUR DUMAN
Merhaba benim sorum şu tokluk kan şekerim düşük çıkıyor acaba neden öyle oluyor ne yapmam gerekiyor açlık-150 tokluk-88

Bu durumda en iyisi şeker yükleme testi yapmak ve bu test sırasında serum insülin düzeylerine bakmaktır.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 26/02/2019


FÜSUN ÇAKIR
Tip1 diyabetim ,sabah öğlen akşam 90 doz insülin alıyorum. gündüz dengede tutabiliyorum...gece 1 de ölçtüğümde 150 olan insülin sabah 230 ile uyanıyorum nedenini bulamıyorlar...teşekkürler

Bu kadar yüksek doz insülin kullanmak pek beklenmez. Kendi diyabet ekibiniz ile görüşmeniz iyi olur.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 26/02/2019


İLKNUR VAROL
Merhaba oğlum 2,5 yıldır tip 1 diyabetli 2 yıl lantus kullandıktan sonra basaglar denilen insülinle değiştirildi daha iyisonuç alıyoruz dendi ama bizim açlık şekerlerimiz yüksek çıkıyor ne yapmalım yaş14 kilo 60 boy 168 basaglar 18 ünite teşekkürler

Aslında bu değişiklikten dolayı olumsuz bir durum olması beklenmez. Oldu ise eski insülinize geri dönmeniz iyi olur.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 26/02/2019


KADER KAYA
Merhaba daha öncedende size mesaj attım novorapid kullanmam gerekiyor önceki insülünüm humolog humoloğu 13 ünite yapiyorum novorapid kac ünüte yapmam gerekiyor simdiden tesekkurler

Gecikme için kusura bakmayın. Aynı dozda kullanmanız lazım.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 26/02/2019


ZEYNEP UÇAR
Merhaba .1600 kalorilik diyet yapan biri toplam ne kadar karbonhidrat aliyordurTip 2 diyabetim .Tip 2 diyabet hastasi en az ve en fazla günde öğünde ne kadar karbonhidrat tüketebilir.Teşekkürler

Merhaba, günlük enerjinin %45-55’ i karbonhidratlardan gelmeli, yani 1600 kcallik bir diyet 180-220gr aralığında karbonhidrat içermelidir.

Diyetisyen Tuğba Gökçe 18/02/2019


ZÜBEYDE ULKER
Merhaba benim oğlum otizimli 3 gün açlık kan şekeri 126 115 121 ölçüldü sıkıntı varmıdır acaba

Açlık şekerleri ılımlı yüksek. Bir çocuk endokrinoloji uzmanının görmesinde yarar var.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 26/02/2019


KEZBAN AVCI
Merhaba balık tavuk ve dana etinin cho hesaplamıuorum ama balık yedikten sonra hep şeker fırlıyor etin tartı ağırlığında almam gerekiyormu oğlum3 yaşında2 yıllık diyabet

Merhaba, hamsi ve somon gibi yağlı balıklarda tokluk kan şekeri 2.saatten sonra yükselebilmekte. Ancak ilk 100 gr tüketilen et miktarında insülin miktarında artış yapmaya gerek bulunmamakta. 3 yaşındaki bir çocuk 100 gr ın altında et, tavuk, balık tüketeceğinden öğündeki insülin miktarını arttırmanıza gerek yok. Kızartma yerine fırında ya da ızgarada pişirmeniz yeterli olacaktır.

Diyetisyen Tuğba Gökçe 18/02/2019


KIYMET BELKE
Merhaba ben 30 yasindayim seker hastaligim 25 yasimda ogrendim ha1c 9.9 cikmisti aralik ayinda ve novoramit levemir kullaniyorum insulun kullanarak uc aylik seker ortalamami dusurur mu ve ameliyat artik iygulaniyor turkiyede ankara icin tesekkurler

Tip 1 diyabet tedavisi için doğru bir tedavi olduğunu söyleyebilirim ama biz çocuk diyabetliler ilgili sorulara cevap veriyoruz esas olarak

Prof.Dr.Şükrü Hatun 26/02/2019


KADER KAYA
9 yıldır şeker hastasıyım kontrole gittiğimde ne yaptırmam gerek ne kontrolleri yani bi ay önce gittim hba1c 7,6 çıktı iyi mi

HbA1c hedefi genel olarak % 7'nin altında olması. 3 aylık kontrollerde Hba1c yeterli.Bunun dışında her yıl yapılması gereken tetkikler var.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 26/02/2019


MERT BAŞ
Yaşım16 on senedir tip 1 diyabetim son beş aydır gece lantustan sonra sekerim düşüyor önceden12 ünite yaptığım lantusu şimdi 6 ünite yapmama ragmen gece düşüyor bilgilendirirseniz sevinirim

Bu durum pek rastladığımız bir durum değil. Mutlaka sizi izleyen diyabet ekibi ile görüşmeniz gerekli. Mutlaka önemli bir nedeni vardır. Tip 1 diyabete eşlik eden başka bir sorun var mı konusunda inceleme yapmak gerekir

Prof.Dr.Şükrü Hatun 26/02/2019


ÖZGE DURAN
14 yıldır tip1 diyabet hastasıyım 6 yıldır insülin pompası kullanıyorum Ama şekerim diyabet hastası olduğumdan beri oynak şeker olarak ilerliyor bunu nasıl engelye bilir mı? Bu arada HbA1c 6.5 çıktı yardımcıolursaniz sevinirim

Oynak diyabet aslında en iyi insülin pompası ile düzenlenebilir. Tabi bunun için insülin pompa tedavisi konusunda uzman bir hekim ve beslenme uzmanından destek almanız lazım.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 26/02/2019


ERTAN İSCEN
Hocam 9 yaşında kızım var tip1 tanısı konuları 1.5 yıl oldu biz tani konulduğunda 10 gün hastanede insulunleri yaptırdık ondan sonra insulin yapmadık ha1c ilk üç ay 6.2 daha sonraları 6.5 ,6.4 en fazla 7.2 çıktı çocuğumuz tip 1 değilde tip 2 olabilirmi

Bu özellikleri ile atipik bir diyabet olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıntılı olarak incelenmesi, gerekirse genetik analizler yapılması gerekir.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 26/02/2019


KADER KAYA
Merhaba ben 9 yıldır şeker hastasıyım tip bir diyabet gün içinde kullandığım insulunümu değiştirdi dahiliye doktorum şuan Novorapid flexPen kullanıyorum ama kaç ünite yapmam gerekiyor

Aynı dozda yapmak gerekir. Tabi daha önceki insülini bilmediğim için kesin bir şey söylemek de doğru olmaz.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 10/02/2019


Sen de soru sormak ister misin?

Diyabet ile ilgili sorularını sor, uzmanımız cevaplasın, burada yayınlayalım. Hem seni hem de arkadaşlarını bilgilendirelim.