Hastalık Durumlarında Çocuklarda Diyabet Yönetimi

Sonbahar ve kış ayları ile birlikte çocuklarda başta üst solunum yolları enfeksiyonları olmak üzere, ateşli hastalıkların sıklığı artar. Son yıllarda ise değişik isimler verilen “ influenza-grip” salgınları çocukları ve erişkinlerin sağlığını olumsuz etkilemektedir. Tip 1 diyabetli çocuklarda ise enfeksiyonlar kan şekeri kontrolünü bozmakta, aileleri endişelendirmekte ve önlem alınmadığında ise ketoasidoz adını verdiğimiz çocukları zorlayan tablolara neden olabilmektedir.

Hastalık durumlarında çoğu zaman insülin ihtiyacı artar; bu nedenle enfeksiyonlar sırasında çocuklar bir şey yemeseler bile insülin asla kesilmemelidir. Ne yazık ki ülkemizde bir çok aile hastalık durumlarında başta keton izlemi olmak üzere gerekenleri yapma konusunda geç kalmakta, bu da hastaneye yatışları artırmaktadır.

Aşağıdaki linkteki metin, hastalıklarda diyabet yönetimi konusunda en son bilgileri içermekte ve bir çok uzmanın ortak görüşünü yansıtmaktadır. Bu metni, diyabet ekibi üyelerinin yanı sıra Tip 1 diyabetlilerin ve ailelerinin dikkatle okumasında büyük yarar vardır. Bizim dileğimiz, Tip 1 diyabetli çocukların ilk tanı zamanından sonra bir daha hastaneye yatmamalarıdır.

Uluslararası Çocuk ve Adolesan Diyabet Birliği tarafından hazırlanan bu belgeye ulaşmak için http://arkadasimdiyabet.com/assets/Hastalik-durumlarinda-diyabet-yonetimi.pdf linkini tıklayınız

Bu gönderiyi paylaş