OKULDA DİYABET PROGRAMI BÜYÜK BULUŞMA TOPLANTISI 10 EKİM’DE YAPILDI

Türkiye’de çoğunluğu okul çağunda 15-20.000 civarında diyabetli çocuk var ve ve kapsamlı bir programla sorunları hızla çözmek mümkün. Bu çocukların çoğu, eğitim ortamlarında sorunlar yaşıyor. Türkiye’de çoğunluğu okul çağunda 15-20.000 civarında diyabetli çocuk var ve ve kapsamlı bir programla sorunları hızla çözmek mümkün. Bu çocukların çoğu, eğitim ortamlarında sorunlar yaşıyor. Diyabetli çocuklar beden eğitimi dersleri ve okul gezileri gibi aktivitelerden uzak tutulmamalı, tam tersine arkadaşları gibi bütün aktivitelere katılmaları özendirilmeli. Diyabetli çocukların olduğu okullarda varsa hemşire veya rehber öğretmenin eğitim alması ve kan şekeri ölçümü ve insülin yapılması için mekan sağlanmalı.

Sınıflarda ara öğün alınmasına ve tuvalet ihtiyacı olduğunda izin verilmeli. Yatılı okullarda diyabete uygun beslenme için kolaylık sağlanmalı. Ayrıca öğretmenler diyabet bulgularını öğrenerek çocuklarda diyabeti erken fark edebilir ve tehlikeli bir tablo oluşmadan tanı konmasını sağlayabilir.

Öte yandan, ülkemizde 6-16 yaş grubunda obezite sıklığı 8 yılda %5’den %10.5’a (yüksek ekonomik grupta %16.3’e) yükseldi. Bu çocukların en az 1/3’ü erişkin dönemde obezite ve/veya diyabet riski taşıyor. Çocuklardaki şişmanlık büyük ölçüde abur-cubur olarak bilinen kalorisi yüksek besinlerin ve şekerli içeceklerin tüketilmesine, hızlı yemek yemeye ve hareketsiz yaşam biçimine bağlı. Erişkin dönemdeki obezitenin önlenmesi esas olarak çocukluk ve ergenlik dönemindeki girişimlere bağlı. Son yıllarda dikkatler bu konuya yöneldi. RTÜK, TV’lerde yüksek kalorili besin reklamlarına sınır getirdi, MEB ise okul kantinlerinde abur-cubur besinlerin ve kolalı içeceklerin satışını yasakladı.

Okulda Diyabet Programı

Program, Çocuk Endokrin ve Diyabet Derneği Diyabet Çalışma Grubu’nun önerisi ile Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle ve ortak protokol ile geliştirildi. Ayrıca Sanofi – Aventis tarafından da koşulsuz olarak destekleniyor. Bu programın esas olarak üç amacı var:

1. Tip 1 diyabet konusunda okullar ve öğretmenler aracılığıyla farkındalık yaratmak, bu sayede okul çağındaki çocuklarda tip 1 diyabet erken tanısı sağlamak ve diyabetik ketoasidoz sıklığını azaltmak.

2. Okul çağındaki diyabetli çocukların bakımlarını güçlendirmek ve yaşadıkları sorunları çözmek.

3. Okul çağındaki çocuklarında sağlıklı beslenme tutumu oluşturmak ve şişmanlık konusunda farkındalık yaratmak.

Şimdiye kadar neler yapıldı?

Ülkemizdeki 60.000 okula “Benim çocuğum şeker hastası mı?” başlıklı farkındalık posteri asıldı. Bu poster ile ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki 650.000 civarındaki öğretmene ve 16 milyon öğrenciye ulaşıldı, böylece çocuklar diyabet konusunda bilgilendirildi. Çocuklarda diyabeti anlatan bir broşür, okuldaki diyabetli çocukların bakımı konusunda bir rehber ve öğretmen eğitimi için bir sunum hazırlandı ve ilgili web sitelerinden ulaşılabilir hale getirildi. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İl Milli Eğitim Müdürlükleri’ne de bu program çerçevesinde yapılması gerekenleri anlatan bir yazı gönderildi.

Ülke çapındaki çocuk endokrin üniteleri, diyabetli çocuklar aracılığıyla, öğretmenlere okulda diyabet bakımını anlatan ve program logosunu taşıyan standardize edilmiş bir mektup ulaştırmaya başladı. Bununla birlikte öğretmenlere yönelik bir kısa film hazırlandı. Ayrıca www.okuldadiyabet.org web sitesi yayına başladı.

Okulda Diyabet Programı toplantısı, 12 Kasım 2010 tarihinde İstanbul’da büyük bir öğretmen grubunun katılımı ile gerçekleştirildi. Bu toplantı, basında da geniş bir şekilde yer aldı. Programın geliştirilmesi ve yeni dönem çalışmalarının planlanması için 1 Nisan 2011 tarihinde bir atölye çalışması düzenlendi.

Okulda Diyabet Programı materyallerine www.meb.gov.tr, www.sdb.meb.gov.tr, www.saglik.gov.tr, www.beslenme.saglik.gov.tr, www.cocukendokrindiyabet.org.tr, www.arkadasimdiyabet.com adreslerinden ulaşılabiliyor.

Okulda Diyabet Programı’nda yeni dönem: 60.000 okulda eğitim

Okulda Diyabet Programı kapsamında bu yıl “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” haftasında MEB organizasyonu ile 60.000 okulda diyabet ve şişmanlık eğitimi yapılacak. Okullarda yapılacak olan ülke çapındaki bu eğitime hazırlık amacıyla her ilden 2 MEB, 1 Sağlık Bakanlığı yetkilisi ve çocuklarda diyabet ve şişmanlıkla ilgili uzmanlardan oluşan 300 kişinin katılımı ile 10 Ekim 2011’de Ankara’da bir günlük bir eğitim toplantısı düzenlendi.

Bu toplantıda esas olarak diyabet ve şişmanlık konuları anlatıldı, okul kantinleri genelgesinin uygulanması üzerinde duruldu ve 14 Kasım haftasındaki okul eğitimlerinin nasıl yapılacağı anlatıldı. Toplantıda ayrıca çocuklara yönelik hazırlanan eğitim ve farkındalık filmlerinin tanıtımı da yapıldı.

Okulda Diyabet Programı kapsamında gerçekleştirilecek olan okul eğitimlerine, öğrenciler ve öğretmenler katılacak. Bütün okullarda da diyabet ve çocuklarda şişmanlık konularının anlatıldığı toplam süresi 24 dakika olan iki film gösterilecek. Bu amaçla www.okuldadiyabet.org web sitesinde, eğitim materyallerinin indirilebildiği bir eğitim platformu kuruldu.

Eğitim ve farkındalığın sürekliliğini korumayı amaçlayan bu platformda, diyabet ve şişmanlıkla ilgili filmler, broşürler ve posterler bulunuyor. Diyabetle ilgili filmde, bir diyabetli çocuğun ağzından diyabetle yaşam anlatılıyor, okul yaşamındaki güçlükler ve diyabetlilerin beklentileri üzerinde duruluyor.

Programın etkisinin, eğitimler başlamadan ve başladıktan sonra yapılacak olan bilgi ve farkındalık araştırmaları ile ölçülmesi planlanıyor.

10 Ekim 2011 tarihinde gerçekleştirilen Büyük Buluşma toplantısının basındaki yansımaları için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz:

TELEVİZYONLAR

– BUGÜN TV

CNN TÜRK

KANAL 7

NTV

NTV

TGRT HABER

TGRT HABER

TRT TÜRK

BUGÜN TV

CNN TÜRK

CNN TÜRK

KANAL 7

KANAL TÜRK

NTV

TGRT HABER

TGRT HABER

TRT 1

TRT TÜRK

GAZETELER

GÜNDEM

HABER VAKTİM

OLAY

YENİ MESAJ

HABERTÜRK

HABERTÜRK ANKARA

HÜRRİYET ANKARA

MİLLİYET ANKARA

TAKVİM

VAN POSTASI

VANGÖLÜ EKSPRES

WEB SİTELERİ

MİLLİYET GAZETESİ

AKDENİZİM

BLOG HADİ ANNE

DHA

DİYARBAKIR SÖZ

ESKİ HABER

HABER AKTÜEL

HABERLER.COM

Bu gönderiyi paylaş