İlk Nesil Yapay Pankreas ve İleri Teknolojiler Sempozyumu 15-16 Kasım 2019 Tarihinde İstanbul’da Yapıldı

Koç Üniversitesi Pediatrik Diyabet Günleri kapsamında 15-16 Kasım 2019 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen toplantıya, ülkemizin farklı illerinde 200 kadar doktor, hemşire, diyetisyen, hemşirelik fakültesi öğrencisi ve Tip 1 diyabetli ailesi katıldı.

Toplantıda ilk olarak Prof. Dr. Şükrü Hatun, Uluslarası Çocuk ve Adolesan Birliğinin 2018 yılında yayınladığı uzlaşı belgelerindeki önemli noktaları özetleyerek, günümüzde güncel Tip 1 diyabet tedavisi yaklaşımlarını anlattı. ABD’de diyabet teknolojileri alanında uzman, Yale Üniversitesinde Doç. Dr Eda Cengiz ve Barbara Davis Diyabet Merkezi’nde Yrd. Doç.Dr. Halis Kaan Aktürk’ün de katkıları ile İlk Nesil Yapay Pankreas Sistemleri ve ötesindeki gelişmeler ayrıntıları ve uygulamaya dönük yönleri ile ele alındı. Doç.Dr. Gül Yeşiltepe Mutlu ve Diyetisyen Tuğba Gökçe Koç Üniversitesi Çocuk Diyabet Bölümü teknoloji ve beslenme planlanması konusundaki yaklaşımlarını özetledi ve toplantıda ayrıca Prof.Dr. Yankı Yazgan Diyabet ve Kronik Stres konulu bir konuşma yaptı. Toplantıda 670 G sistemini kullanan Egemen Sarıca ve ailesi de kendi deneyimlerini paylaştılar. Katılanların aktif soru ve katkıları ile zengin bir içerik kazanan toplantı hem yeni nesil teknolojilerin kullanımı hem de klasik diyabet tedavisi konusunda ortak düşünme imkanları sağladı.

Günümüzde Tip 1 diyabetin “iyileştirilmesi” için hücre tedavisi gibi seçenekler beklenirken, teknoloji ile diyabet yükünün azaltılması ve sonunda bir tür elektronik beta hücresi olarak işlev görebilecek sistemlerin kullanılması daha gerçekçi bir yol olarak görünmektedir. İlk nesil yapay pankreas sistemlerinden olan Medtronik 670G Amerika ve Avrupa’da kullanılmaya başlanmış ve ilk sonuçlar hedef aralıkta geçen zamanının artırılması, HbA1c’nin ve hipoglisemi sıklığının düşürülmesinde etkili olduğunu göstermiştir. Bu sistemlerin otomatik düzeltme seçeneği de olan daha gelişmiş modellerinin 2020’nin ilk yarısında ülkemizde de kullanıma girmesi beklenmektedir.

Toplantının kapanışında konuşan Prof. Dr. Şükrü Hatun, toplantının çok başarılı geçtiğini, diyabet teknolojileri kullanımı konusunda ülkemize özgü bir yol bulmanın, başta çocuklar olmak üzere ihtiyacı olan bütün Tip 1 diyabetlilerin diyabet teknolojilerini kullanma imkanı sağlanmasının önemi vurguladı. Dr. Hatun ayrıca kendilerinin teknoloji ile hekimliğin temel değeri olan insani dokunuşu birleştiren bir anlayışa diyabetli çocuklara hizmet ettiğini, ekip olarak yapay pankreas ve ileri sistemleri uygulamak için hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti ve toplantıya katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Toplantının sunumlarına https://www.arkadasimdiyabet.com/yapay-pankreans/sunumlar-rehberler-kitaplar Linkini tıklayarak erişebilirsiniz. Ayrıca 1,5 gün süren toplantının kayıtları https://live.vkvhealth.org/login sitesinde, videolar/çocuk diyabet eğitimi sekmesinde yayınlanacaktır.

Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Diyabet Ekibi

Bu gönderiyi paylaş